Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

Νέα και ανακοινώσεις

 
 

Ενδιαφέρουσες φράσεις

 
 

Αρχική

Η Πολιτιστική Ομάδα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το αρχαίο θέατρου του Θορικού στο Λαύριο καθώς και τα πλυντήρια που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τον καθαρισμό των μετάλλων,  την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015. Παρά την ανεμοθύελλα που δυστυχώς έπρεπε να αντιμετωπίσουμε εκείνη την ημέρα, η εκδρομή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και μπορέσαμε να απολαύσουμε το μοναδικό αυτό μνημείο.

Είναι το αρχαιότερο θέατρο που διασώζεται μέχρι σήμερα και χρονολογείται στο τέλος της Αρχαϊκής Εποχής, κάπου μεταξύ 525 και 480 π.Χ.. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πηγάζουν ουσιαστικά από τα «σχήματά» του, δεν είναι κυκλικό αλλά ελλειψοειδές και έχει ορθογώνια ορχήστρα σε αντίθεση με μεταγενέστερα θέατρα που έχουν κυκλική.

Έχει 21 σειρές με καθίσματα και η χωρητικότητά του φτάνει περίπου τα 4.000 άτομα. Κλίμακες (σκάλες) χωρίζουν την κατασκευή σε δύο κερκίδες άνισου μεγέθους. Τότε, είχε ξύλινη σκηνή, η οποία δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από λίθινη, όπως στα υπόλοιπα θέατρα. Ανατολικά της ορχήστρας σώζονται μέχρι και σήμερα: η βάση του βωμού, μία αίθουσα με λαξευμένους φυσικούς πάγκους που χρησιμοποιούνταν για τις συνεδριάσεις των αρχών του Δήμου (χρονολογούνται στα μέσα του 5ου αιώνα) και η βάση ενός μικρού Ναού του Διονύσου.

Δυτικά της ορχήστρας διατηρείται και ένα σύμπλεγμα δωματίων, ευθυγραμμισμένο με τη δυτική πάροδο, το οποίο εξυπηρετούσε τη λειτουργία του θεάτρου. Τέλος, ο χώρος του θεάτρου χρησίμευε για τις συνελεύσεις και τις συγκεντρώσεις των πολιτών του Δήμου Θορικιέων, στον οποίο και ανήκε.

Ο Θορικός σύμφωνα με τις ανασκαφικές έρευνες που διενήργησε στη περιοχή η Βελγική αρχαιολογική αποστολή, κατά την περίοδο 1963-1976, ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά φρούριά της. Φέρεται να κατοικείται από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. Κατά τους κλασικούς χρόνους αποτελούσε την πρωτεύουσα του δήμου Θορικίων που βρισκόταν στον σημερινό λόφο Βελατούρι προς την βόρεια και νότια σχηματιζόμενες μικρές πεδιάδες. Ο δε λιμένας του Θορικού, στον ομώνυμο σήμερα όρμο, εμφάνιζε μεγάλη κίνηση διαμετακομιστικού εμπορίου, ιδίως ξυλείας και μετάλλων.

Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η εξόρυξη μολύβδου στην περιοχή ξεκίνησε κατά την διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ. ενώ του αργύρου από το 1500 π.Χ. Στην περιοχή έχουν αποκαλυφθεί ίχνη μυκηναϊκής εγκατάστασης στα οποία περιλαμβάνεται πέντε θολωτοί τάφοι που ανήκουν στην περίοδο 1600 - 1100 π.Χ.. Η εγκατάσταση πιθανόν συνδεόταν με την εκμετάλλευση των μεταλλείων της περιοχής. Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη του Θορικού ιδρύθηκε από τον Κέκροπα και ήταν ένας από τους 12 δήμους της Αττικής που συνένωσε ο Θησέας σε ένα κράτος. Η πόλη συνέχισε να κατοικείται και τα μετέπειτα χρόνια. Κάλυπτε κυρίως τον λόφο και την μικρή χερσόνησο που βρίσκεται μεταξύ του όρμου του Θορικού και του Φραγκολίμανου. Η πόλη οχυρώθηκε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου από τους Αθηναίους για να προστατευτούν τα μεταλλεία. Παρήκμασε μετά την εξάντληση των μεταλλείων και εγκαταλείφθηκε μετά την επιδρομή του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ. Κατοικήθηκε πάλι τα επόμενα χρόνια και ερήμωσε οριστικά τον 6ο αιώνα μ.Χ. μετά τις επιδρομές των Σλάβων στον ελλαδικό χώρο.

Συνοδοί καθηγητές: Περτσινίδου Κ. ΛυμπεροπούλουΣ., Τσιακούλια Κ.. 

 

)

DSC_7415
DSC_7415 DSC_7415
DSC_7420
DSC_7420 DSC_7420
DSC_7422
DSC_7422 DSC_7422
DSC_7426
DSC_7426 DSC_7426
DSC_7430
DSC_7430 DSC_7430
DSC_7433
DSC_7433 DSC_7433
DSC_7438
DSC_7438 DSC_7438