Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
3.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Γιορτές - Εκδηλώσεις / Σχ. Έτος 2014-2015 / "Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους" - Η εκδήλωση

"Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους" - Η εκδήλωση

prosklisi-arxaia-theatra

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 στις 8:30μμ. ζήσαμε μια βραδιά αφιερωμένη στα αρχαία ελληνικά θέατρα, αυτά τα πολιτισμικά και κοινωνικά αγαθά, που αποτελούν την τεράστια κληρονομιά των προγόνων μας στην ανθρωπότητα, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος

«Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους»

Τα αρχαία θέατρα αν και τώρα σιωπούν, αντηχούν αυτά που έχουν βιώσει μέσα στους αιώνες: πνευματικές αξίες και δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο προαύλιος χώρος του σχολείου μας είχε μετατραπεί σε αρχαίο θέατρο με φανερά όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία αυτού: το κοίλο, το διάζωμα, την ορχήστρα, τις παρόδους, τη σκηνή και τα παρασκήνια. Μάλιστα για να μπουν οι θεατές στο κλίμα του δρώμενου αλλά και του αρχαίου θεάτρου και αφού τους εξηγήθηκαν οι παραπάνω αρχιτεκτονικοί όροι τους ζητήθηκε να φανταστούν ότι βρίσκονται σε ένα αρχαίο θέατρο. Οι προτάσεις ποικίλες, από το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα και το θέατρο του Θορικού στο Λαύριο μέχρι το θέατρο της Ν. Πλευρώνας στην Αιτωλοακαρνανία, της Κασσώπης και των Γιτάνων στην Ήπειρο. Θέατρα που επισκέφτηκε η πολιτιστική μας ομάδα και ένιωσε τις θετικές δονήσεις που αυτά εκπέμπουν.


Η παράσταση ξεκίνησε με το βαρύ, νωχελικό ήχο του τυμπάνου και τις αργές κινήσεις του χορού που πήραν θέσεις στο ημικύκλιο της ορχήστρας με αισθητή την εικαστική παρουσία μέσω της ύπαρξης μασκών, απαραίτητες στη δραματουργία του αρχαίου θεάτρου, φτιαγμένες ξεχωριστά για κάθε μαθητή από τον εικαστικό Τάκη Λουκάτο.


Μέσα από τα χορικά, τα οποία είχε σκηνοθετήσει και χορογραφήσει επίσης ο Τάκης Λουκάτος, των αρχαίων τραγωδών μας ΕυριπίδηΣοφοκλή και Αισχύλου, ακούστηκαν λόγια που έκρυβαν αξίες πανανθρώπινες και διαχρονικές. Πόσο σύγχρονος φάνταζε ο λόγος του Αισχύλου μέσα τους «Πέρσες» με τη φωνή του Δαρείου, ειδικά στη δύσκολη δοκιμασία που περνάει τώρα η χώρας μας!
Εδώ να σημειώσουμε ότι τα χορικά που ακούστηκαν «παντρεύτηκαν» αρμονικά με τη μουσική που είχε επιλέξει για εμάς το μουσικό σύνολο «Λύραυλος».


Μέσα στο δρώμενο ήταν ενταγμένες και οι προβολές εικόνων με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο αλλά και οι προβολές δύο μικρού μήκους ταινιών που αφορούσαν το εργαστήρι μάσκας για τους μαθητές του προγράμματος που λειτούργησε το χειμώνα με δάσκαλο τον εικαστικό Τάκη Λουκάτο αλλά και τις πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Αττικής, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου. Σ’αυτή την τελευταία ταινία ακούστηκαν αποσπάσματα ποιημάτων των σύγχρονων μας ποιητών, του Γ. ΣεφέρηΓ. Ρίτσου και Κ. Καρυωτάκη που είχαν γράψει εμπνεόμενοι από τα αρχαία θέατρα, θέλοντας να ενώσουμε το σύγχρονο με το αρχαίο αλλά και να δείξουμε τη συνέχεια του ελληνικού πνεύματος.


Ήταν μια βραδιά με έντονη επίσης την παρουσία του σωματείου "Διάζωμα" και του προέδρου του, Σταύρου Μπένου, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη αυτής της κίνησης πολιτών για την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαίων θεάτρων. Μ’ αυτήν την κίνηση πολιτών, η πολιτιστική ομάδα μας συνεργάστηκε στενά και στηρίχτηκε στη γνώση αλλά και στη βοήθεια που της παρείχε για την πραγματοποίηση της 4ημερης περιήγησης της στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Μια διαδρομή σχεδιασμένη από το «Διάζωμα», που εμείς ήμασταν οι πρώτοι που πραγματοποιήσαμε.


Αφού έγινε μια σύντομη παρουσίαση της ζωής και του έργου του τολμηρού οραματιστή αλλά και του ανθρώπου που ξέρει να υλοποιεί, Σταύρου Μπένου, μέσα από την πορεία του ως Δημάρχου Καλαμάτας, Υπουργού Πολιτισμού, Αιγαίου και Υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης, είχαμε την χαρά να απολαύσουμε το σύντομο αλλά περιεκτικό του λόγο:


«Είμαι πολύ συγκινημένος απόψε για όλα αυτά που μαζί ζούμε. Όταν φτιάχναμε το «Διάζωμα», πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο εγώ, ονειρευόμασταν ότι αυτό το μήνυμα που εκπέμπουν αυτά τα μνημεία, θα γίνει μέρος της ζωής μας.
Πέραν του ότι είναι ανυπέρβλητα κοσμήματα αρχιτεκτονικής, πέραν του ότι υποδέχτηκαν το θεατρικό φαινόμενο που γεννήθηκε τότε στις συνθήκες εκείνες, πάνω απ’ όλα τα θέατρα υποδέχτηκαν μια διπλή έκρηξη του 5ου και 4ου αι, μια έκρηξη πνευματική και πολιτική. Η πνευματική έκρηξη ήταν η εξέλιξη των επιστημών και οι πρώτες υπαρξιακές αναζητήσεις των ανθρώπων, όπως αυτές μετέπειτα με τόσο πρωτοφανή και ακραίο τρόπο εκφράστηκαν από τους μεγάλους ποιητές. Αλλά ξέρετε τα θέατρα αυτά, τα κοχύλια, όπως είπαν οι ποιητές μας, υποδέχτηκαν και το φαινόμενο της δημοκρατίας. Ήταν χώροι δημόσιας διαβούλευσης. Τότε ήταν άμεση η δημοκρατία. Ήταν χώροι ύψιστων αποφάσεων. Επίσης, είναι σχετικά άγνωστο, ότι οι χώροι αυτοί ήταν και χώροι απονομής της δικαιοσύνης.
Έτσι πολλοί πολίτες είπαμε ότι αυτοί οι χώροι που είναι βυθισμένοι στη σιωπή τους πρέπει να ξαναζωντανέψουν. Και σ’αυτό το ωραίο ταξίδι που ξεκινήσαμε, πίστέψτε με, απόψε εγώ γεύτηκα μια ωραία στάση. Δεν υπάρχει ωραιότερη μετάδοση του μηνύματος του Διαζώματος και των μηνυμάτων που φέρουν αυτά τα σπουδαία μνημεία από το να περνάει μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα. Κορίννα μου σ’ευχαριστώ εσένα, ευχαριστώ τους συναδέλφους σου, ευχαριστώ όλο το σχολείο που με τόσο ωραίο τρόπο μας δώσατε αυτή τη βραδιά. Μα ευχαριστώ πάνω απ’όλα τα παιδιά που πραγματικά κατάφεραν απόψε τα θέατρα και ιδιαίτερα η αγαπημένη μου Κασσώπη, που είναι το αγαπημένο μου θέατρο, να αντηχήσουν μέσα από τη σιωπή τους.»


Το λόγο κατόπιν πήρε ο πρώτος πολίτης της πόλης μας, ο Δήμαρχος ΠαλλήνηςΑθ. Ζούτσος, όπου αφού επαίνεσε δημόσια το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα και τις επιλογές του που πάντα τον εκπλήσσουν - ειδικά η φετινή που μας εισαγάγει στην παιδεία μιας και τα αρχαία θέατρα ήταν χώροι παιδείας- εξήρε όλη την πορεία του Σταύρου Μπένου. Μίλησε για ένα φωτεινό σηματοδότη, όπου έχει μείνει στη συνείδησή μας ως ο άνθρωπος που αναστήλωσε την γκρεμισμένη πόλη της Καλαμάτας στη σύγγχρονη μορφή της αλλά και κατάφερε να διατηρήσει και τα μνημεία της. Τον επαίνεσε επίσης για το έργο του ως Υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης, όπου μπόρεσε να υλοποήσει τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε. Τέλος τον εξήρε για το έργο του σωματείου «Διάζωμα» αλλά και για το ότι αυτό στηρίζεται ιδίοις πόροις, διότι δεν του παρέχονται κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις. Κλείνοντας την ομιλία του είπε:


«Κ. Μπένο, είναι ιδιαίτερη τιμή που είστε απόψε μαζί μας. Εϊστε ένα ζωντανό παράδειγμα που μπορέσαμε απόψε όσοι είμαστε εδώ να το δούμε και να αναπτύξουμε τη φιλοσοφία της δράσης σας. Πραγματικά όσα είπα δεν είναι επαινετικά λόγια προς το πρόσωπό σας. Εϊστε ένας άνθρωπος που αξίζει κανείς να τον θαυμάζει και να προσπαθεί να τον μιμηθεί».


Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης τελείωσε με μια μεγάλη έκπληξη που ετοιμάζαμε εδώ και αρκετό καιρό μαθητές και καθηγητές. Ένα μεγάλο πανό ξετυλίχτηκε από τους μαθητές μας στα έκπληκτα μάτια των θεατών οπου αναγραφόταν:


«Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα υιοθετεί το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης»


Αυτό το θέατρο της Ηπείρου με θέα πέρα από κάθε φαντασία – αριστερά του απλώνεται ο Αμβρακικός, ενώ δεξιά του το Ιόνιο με τα νησιά της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς – είναι το θέατρο του οποίου τον «κουμπαρά» - μια μοναδική πρωτοβουλία του σωματείου «Διάζωμα» - επέλεξαν οι μαθητές μας να ενισχύσουν με ένα συμβολικό ποσό, προκειμένου να μπορέσει να συνταχθεί μελέτη αποκατάστασης και συνολικής ανάδειξης αυτού του δεύτερου μεγάλου, μετά τη Δωδώνη θεάτρου, της Ηπείρου.


Αμέσως μετά ο Σταύρος Μπένος και η συνεργάτης του Μαίρη Μπελογιάννη, αρχαιολόγος και εκπαιδευτικός του Βαρβακείου Γυμνασίου, επιδόσαν επαίνους από το σωματείο «Διάζωμα» στο σχολείο, στους καθηγητές και στους μαθητές του προγράμματος για τη υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου.


Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μπουφέ με εδέσματα που παρέπεμπαν σε αρχαίες ελληνικές γεύσεις, με την επιμέλεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, τον οποίο ευχαριστούμε από καρδιάς για όλη την προσπάθεια που κατέβαλλε για να έχουμε και σ ’αυτό το επίπεδο ένα άψογο αποτέλεσμα. Επίσης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση μάσκας με δημιουργίες των μαθητών μας αλλά και του Τάκη Λουκάτου.


Το δεύτερο μέρος μας επιφύλασσε μια μουσική έκπληξη με το μουσικό σύνολο «Λύραυλος», που είναι ένα Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, το οποίο δημιουργήθηκε από τον επί σειρά ετών κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής, και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητή και κατασκευαστή αρχαιοελληνικών οργάνων Παναγιώτη Στέφο. Με βασικό στόχο να βγει η Μουσική Κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας από την αφάνεια, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στην Λειψία, από το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στην Στοκχόλμη, την Corcoran Gallery στην Ουάσιγκτον και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης έως την συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο των πρώτων «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με την δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να «περνάει» αυτή στο πλατύ κοινό.


Πέρσι ο «Λύραυλος», καλεσμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες, έκλεισε την Ελληνική Ευρωπαϊκή Προεδρία με συναυλία που έδωσε εκεί. Και μια είδηση που ανακοινώθηκε στην εκδήλωσή μας : φέτος, στις 27 Ιουνίου ανοίγει το  θέατρο της Δωδώνης, μετά από 15 χρόνια σιωπής, με συναυλία που θα δώσει στο αρχαίο θέατρο στο πλαίσιο της αναβίωσης των Νάιων αγώνων.


Ήταν μια συναυλία που μπόρεσε να ενώσει την αρχαία ελληνική μουσική και τα αρχαία ελληνικά όργανα με τη μυθολογία και τις ελληνικές παραδόσεις και να μας ταξιδέψει μελωδικά στις ρίζες των προγόνων μας.


Την εκδήλωσή μας, εκτός από το Δήμαρχο Παλλήνης, τίμησε ο πρόεδρος της σχολικής μας επιτροπής και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Άγγελος Λιακόπουλος, με τον οποίο είχαμε μια άψογη συνεργασία, καθ’όλη τη διάρκεια του έτους αλλά ειδικότερα για την προετοιμασία του προαύλιου χώρου για την εκδήλωσή μας, οι Αντιδήμαρχοι, κα Κουνενάκη, κ. Αβαρκιώτης, κ. Σταματίου, κ. Καρκούλιας, οι δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μερτζάνος και κ. Κ. Σμέρος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παλλήνης κ. Μερτύρης, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, κ. Μανιάτης, Δ/ντές όμορων σχολείων, γονείς και μαθητές. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά!


Θερμές ευχαριστίες επίσης στους χορηγούς μας: για την εκτύπωση των προσκλήσεων και των προγραμμάτων, τον κ. Θωμά Χρήστου για την ηχητική κάλυψη, τον Σκλαβενίτη, το Πατητήρι, τον κ. Κωνσταντόπουλο, την κα Τσερώνη, την κα Φιλοπούλου και έναν ανώνυμο χορηγό για τη χορηγία των εδεσμάτων του μπουφέ καθώς και το ανθοπωλείο «Λίλιουμ» για τις ανθοδέσμες.


Οι υπεύθυνοι καθηγητές
Περτσινίδου Κορίννα
Σοφία Λυμπεροπούλου
Θοδωρής Ρήγας
Δημαράς Παναγιώτης

Τον ιστότοπο του σωματείου "Διάζωμα" μπορείτε να τον επισκεφτείτε εδώ.

To αφιέρωμα του σωματείου "Διάζωμα" για την εκδήλωσή μας.

Τον ιστότοπο του μουσικού συνόλου "Λύραυλος" μπορείτε να τον επισκεφτείτε εδώ.

Τον ιστότοπο του ταλαντούχου ηθοποιού του Εθνικού, σκηνοθέτη, χορευτή και εικαστικού Τάκη Λουκάτου, μπορείτε να επισκεφτείτε εδώ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

DSC 7998

 DSC 8021

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

11406220_835557...
11406220_835557966535793_8864393048060990699_o 11406220_835557966535793_8864393048060990699_o
DSC00543
DSC00543 DSC00543
DSC00544
DSC00544 DSC00544
DSC00545
DSC00545 DSC00545
DSC00549
DSC00549 DSC00549
DSC00552
DSC00552 DSC00552
DSCN1761
DSCN1761 DSCN1761
DSCN1762
DSCN1762 DSCN1762
DSCN1763
DSCN1763 DSCN1763
DSCN1778
DSCN1778 DSCN1778
DSCN1784
DSCN1784 DSCN1784
DSCN1791
DSCN1791 DSCN1791
DSCN1802
DSCN1802 DSCN1802
DSCN1811
DSCN1811 DSCN1811
DSCN1812
DSCN1812 DSCN1812
DSCN1814
DSCN1814 DSCN1814
DSCN1836
DSCN1836 DSCN1836
DSCN1843
DSCN1843 DSCN1843
DSCN1859
DSCN1859 DSCN1859
DSCN1871
DSCN1871 DSCN1871
DSC_7992
DSC_7992 DSC_7992
DSC_7993
DSC_7993 DSC_7993
DSC_7996
DSC_7996 DSC_7996
DSC_7998
DSC_7998 DSC_7998

Μερικά από τα εδέσματα που είχε ετοιμάσει για τον μπουφέ ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Ελιές, ψωμί,αμύγδαλα, σταφίδες, σύκα και κρασί είναι μερικά απ'αυτά που έτρωγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

 

DSCN1745
DSCN1745 DSCN1745
DSCN1746
DSCN1746 DSCN1746
DSCN1747
DSCN1747 DSCN1747
DSCN1748
DSCN1748 DSCN1748

 

Το δρώμενο

 

)

Ομιλία Σταύρου Μπένου, προέδρου του σωματείου "Διάζωμα"

 

)

Ομιλία Δημάρχου Παλλήνης, Αθ. Ζούτσου

 

)

Υιοθεσία του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης και οι έπαινοι από το "Διάζωμα"

 

)

Συναυλία του μουσικού συνόλου "Λύραυλος"

 

)

Βρίσκεστε εδώ: Home Γιορτές - Εκδηλώσεις Σχ. Έτος 2014-2015 "Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους" - Η εκδήλωση