Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
3.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Η Εφημερίδα μας / Τα άρθρα μας / Σεισμικότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο

Σεισμικότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο

ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Πρώτη σεισμογενής χώρα στον κόσμο είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Δημοκρατία Βανουάτου ή Νέες Εβρίδες, το Περού, τα Νησιά του Σολομώντα και η Χιλή.
Η Ελλάδα έχει 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα που έχουν δώσει 570 σεισμούς μεγαλύτερους των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκ των οποίων, οι 20 σημειώθηκαν στη Ζάκυνθο, οι 17 στην Κεφαλλονιά και οι 16 στη Λευκάδα κατατάσσοντας το Ιόνιο ως την πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας.
Όπως είπε, ζωτικής σημασίας είναι η σωστή ενημέρωση και η γνώση των μέτρων προστασίας, τα οποία αποτελούν «ασπίδα» για τους πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στη διάρκεια της ημερίδας τιμήθηκε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Όπως ανέφερε ο πρόεδρός της, Αθανάσιος Σωτηράκης, «με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παραρτήματα σε όλη τη χώρα, περισσότεροι από 3.500 εθελοντές, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Πηγή: Enet.gr (Ελευθεροτυπία)

Παγκόσμια κλίμακα σεισμών και αντιμετώπιση 

 Ο σεισμός της Χιλής το 1960, που ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε ποτέ μεγέθους 9.5 της κλίμακας Richter, προκάλεσε περισσότερους από 6.000 θανάτους μεταξύ των οποίων και θυμάτων από τη Χαβάη και την Ιαπωνία, χάρη στο τσουνάμι που προκάλεσε.

Όσον αφορά τον πιο φονικό σεισμό που καταγράφηκε, αυτός έγινε στην κεντρική Κίνα, στην επαρχία Shaanxi, το Φεβρουάριο του 1556 και προκάλεσε τον θάνατο 830.000 ανθρώπων. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μέγεθός του ήταν περίπου στα 8R. Το επίκεντρό του ήταν στην κοιλάδα του ποταμού Wei, και τουλάχιστον 97 επαρχίες όπως Henan, Shaanxi, Hebei, Anhui κ.λπ. επηρεάστηκαν. Υπήρχαν πόλεις στις οποίες κανένα κτίριο δεν έμεινε όρθιο και περισσότερο από τους μισούς ανθρώπους που ζούσαν εκεί σκοτώθηκαν. Μερικές στατιστικές δείχνουν ότι κάποιες επαρχίες είχαν απώλειες μέχρι και το 60% του πληθυσμού τους. Οι μετασεισμικές δονήσεις γίνονταν αισθητές για σχεδόν ένα εξάμηνο.

Ο δεύτερος πιο φονικός σεισμός ήταν αυτός που έγινε το Δεκέμβριο του 2004, όταν στη νοτιοανατολική Ασία στον Ινδικό Ωκεανό, η περιοχή Βόρεια της Σουμάτρας, επλήγη από 9.3 Richter, καθώς και με μια σειρά από μετασεισμούς που άφησαν πίσω τους 300.000 νεκρούς. Ο συγκεκριμένος σεισμός θεωρείται και ο μεγαλύτερος στον κόσμο, τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς προκάλεσε μεγάλο τσουνάμι (τεράστια παλιρροϊκά κύματα). Από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε επλήγησαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σρι Λάνκα, η Ινδία, οι Μαλδίβες, η Μαλαισία, η Ινδία και η Ταϊλάνδη αφήνοντας πίσω τους πάνω από 1 εκατομ. αστέγους.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, από το σεισμό αυτό επηρεάστηκε όλος ο πλανήτης. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, κατά τη διάρκειά του εμφανίστηκε απότομα ένα ύψωμα 10 μέτρων και μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού. Παράλληλα, εκτιμάται ότι απελευθερώθηκε ενέργεια ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από την πυρηνική έκρηξη της Χιροσίμα.

Η σεισμική δόνηση στην Ασία, ήταν τόσο ισχυρή ώστε μετέβαλε τον εδαφολογικό χάρτη της Ασίας, μετακινώντας της νήσους γύρω από τη Σουμάτρα, εκτίμησαν Αμερικανοί γεωφυσικοί. Ωστόσο, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τους σεισμούς τόνισε ότι οι νήσοι ναι μεν μετατοπίστηκαν, όχι όμως οριζόντια, αλλά κατακόρυφα. Η NASA, από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως ο σεισμός αυτός μετακίνησε τον άξονα της Γης κατά περίπου επτά εκατοστά και είχε μικρύνει τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου).
Ιαπωνία: η πιο σεισμογενής χώρα
Στην Ιαπωνία, οι σεισμικές δονήσεις είναι συχνές και ισχυρές αφού αποτελεί μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της γης, όπου σημειώνονται κάθε χρόνο το 20% των ισχυρότερων σεισμών στον κόσμο, από 6 βαθμούς και άνω. Η χειρότερη δόνηση που σημειώθηκε στη χώρα ήταν αυτή στο Κόμπε τον Ιανουάριο του 1995, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε στοιχίσει τη ζωή σε άνω των 6.400 ανθρώπων και άφησε πίσω του πάνω από 30.000 αστέγους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση συνέβη τον Οκτώβριο του 2004. Ήταν της τάξης μεγέθους 6.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στην περιοχή Νιγκάτα στη Βόρεια Ιαπωνία. Η καλή αντισεισμική κατασκευή των κτιρίων στη χώρα βοήθησε να υπάρχει σχετικά μικρός αριθμός νεκρών παρόλο το μέγεθος του. Τελικός απολογισμός 65 νεκροί και άνω των 3.000 τραυματίες.

Οι πρόσφατοι μεγάλοι σεισμοί που συγκλόνισαν λόγω των συνεπειών τους
Αντλώντας όμως και παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το φονικό σεισμό των 6.3 Ρίχτερ στην Ιταλική πόλη Λ’ Ακουίλα τον Απρίλιο του 2009 όπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 66.000 έμειναν άστεγοι. Επιπλέον, δύο επίσης ισχυροί σεισμοί το Σεπτέμβριο του 2009 στις νήσους Σαμόα της Αμερικής (8.1 Ρίχτερ) και στην πόλη Παντάνγκ στη Σουμάτρα της Ινδονησίας (7,6 Ρίχτερ) στοίχησαν τη ζωή τουλάχιστον 200 ανθρώπων στην πρώτη περίπτωση και άνω των 1.100 ανθρώπων στη δεύτερη. Σημειώνεται ότι εκτός από νεκρούς, μεγάλες καταστροφές (ακόμη και ολόκληρων οικισμών) προκάλεσαν τα κύματα ύψους έξι μέτρων που εκδηλώθηκαν στις ακτές της Σαμόα μετά το σεισμό.

Δημήτρης Μπιτσώρης

Βρίσκεστε εδώ: Home Η Εφημερίδα μας Τα άρθρα μας Σεισμικότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο