Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
2.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Προγράμματα / UNESCO / Σχ. Έτος 2016 -2017 Unesco / Πιλοτικό πρόγραμμα Κλιματικής Αλλαγής / Επιμόρφωση για την κλιματική αλλαγή - ΚΠΕ Λαυρίου

Επιμόρφωση για την κλιματική αλλαγή - ΚΠΕ Λαυρίου

Στις 23-24 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο ΚΠΕ Λαυρίου, σε συνεργασία με την Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος ASPnet –UNESCO, κα Β. Δηλάρη, το δεύτερο μέρος επιμόρφωσης στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO για την Κλιματική Αλλαγή.

Στη συνάντηση ανατροφοδότησης με θέμα «Ολιστική Προσέγγιση στην Κλιματική Αλλαγή» συμμετείχαν εκπαιδευτικοί του δικτύου τα σχολεία των οποίων περιλαμβάνονται στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα. Πρόκειται για μια συνάντηση εμβάθυνσης του γνωστικού επιπέδου των εκπαιδευτικών στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής σε σύνδεση με την ολιστική σχολική προσέγγισης και μια ευκαιρία ανταλλαγής καλών πρακτικών των συμμετεχόντων σχολείων, βάση του Οδηγου της UNESCO “Getting Climate Ready”.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 23 Ιουνίου η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση του ΚΠΕ Λαυρίου από την κα Μπία Δήμητρα, υπεύθυνη ΚΠΕ Λαυρίου, κατόπιν έγινε παρουσίαση τoυ προαναφερόμενου προγράμματος από την κα Δηλάρη Βέρα, ενώ ο κ. Καλαϊτζίδης Δημήτρης, Διευθυντής Ράλλειου Λυκείου, αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα της UNESCO (GAP) και η σύνδεσή του με την Κλιματική Αλλαγή. Η κα Παπαγεωργίου Μαρίνα, Αντιπρόεδρος Εθνικού θεματικού δικτύου «Κλιματικές αλλαγές-ακραία καιρικά φαινόμενα», τμ. Περ/κής εκπ/σης, Δ/νση Σπουδών Β/θμιας ΥΠΠΕΘ παρουσίασε το θέμα «Κλιματική αλλαγή και δράσεις για την αντιμετώπιση της». Το σεμινάριο για εκείνη την ημέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο κτήριο υδρογόνου του ΤΠΠΛ Λαυρίου. Την ξενάγησή μας ανέλαβε ο κ. Μαντέλης Δημήτριος, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, όπου μας μίλησε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούν (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κτηρίου καθώς και για τη δημιουργία από αυτές αποθηκών υδρογόνου για κάλυψη πάλι ενεργειακών αναγκών του κτηρίου.

Το βράδυ  οι παρευρισκόμενοι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δειπνήσουν μαζί σε παραδοσιακή ταβέρνα του Λαυρίου και να καλλιεργήσουν βαθύτερους δεσμούς. Το Σάββατο 24 Ιουνίου, ξεκίνησε με την παρουσίαση του «Προγράμματος SAME και του εκπαιδευτικού υλικού», από τον κ. Γκόντζο Δημήτρη, Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας. Η κα Αγγελική Πολίτη, εκπαιδευτικός, παρουσίασε «Το παιχνίδι της χαμένης ενέργειας», ένα πρόγραμμα με χρήση ΤΠΕ που είχε εκπονήσει με μαθητές Δημοτικού.

Μετά ακολούθησε η παρουσίαση δράσεων των σχολείων που συμμετείχαν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα για την Ολιστική Προσέγγιση για την Κλιματική Αλλαγή τη σχολική χρονιά 2016-2017. Τα σχολεία αυτά ήταν: το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών, το Δημοτικό Σχολείο Χατζήβεη και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων και προβληματισμών μεταξύ των εκπαιδευτικών αναφορικά με την υλοποίηση του προγράμματος.

Η παρουσίαση του δικού μας σχολείου, που ήταν αποδέκτης θερμών κριτικών, αφορούσε όλες τις δράσεις και των τριών περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονήθηκαν την τρέχουσα σχολική χρονιά στο πλαίσιο της Ολιστικής Προσέγγισης στην Κλιματική Αλλαγή με  σύνδεση με τα τέσσερα πεδία που προτείνει η UNESCO. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δόθηκαν στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς πολύχρωμα καραβάκια από χαρτί που περιείχαν λεβάντα και δεντρολίβανο από το σχολικό μας κήπο, ενώ επάνω τους υπήρχε τυπωμένο το λογότυπο του σχολείου μας με ένα Qr Code το οποίο μπορεί να διαβαστεί από κινητή συσκευή και παραπέμπει σε ένα βίντεο (6 διαφορετικά βίντεο) από τα τρία περιβαλλοντικά προγράμματα.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με δύο εξαιρετικά εργαστήρια, του κ. Ν. Στεφανόπουλου Υπ. Π.Ε. Δ΄ Αθήνας Α/θμιας Εκπ/σης και της κας Γαβριήλ Δ. Υπ. Π.Ε. Α΄ Αθήνας Β/θμιας Εκπ/σης.

Ευχαριστούμε θερμά τους διοργανωτές του σεμιναρίου, υπευθύνους του ΚΠΕ Λαυρίου για τη ζεστή φιλοξενία τους στο όμορφο κτήριο του 1870, όπου διανυκτερεύσαμε. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την κα Δηλάρη και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Υπουργείο Παιδείας, για τη συμμετοχή του δικτύου και των σχολείων μας στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του σχολείου μας ήταν: Δημαράς Παναγιώτης, Άρχου Μαρία, Περτσινίδου Κορίννα, Έλενα Αθανασιάδου,Λυμπεροπούλου Σοφία.

DSCN5527
DSCN5527 DSCN5527
DSCN5535
DSCN5535 DSCN5535
DSCN5552
DSCN5552 DSCN5552
DSCN5556
DSCN5556 DSCN5556
DSCN5567
DSCN5567 DSCN5567
DSC_0141
DSC_0141 DSC_0141
DSC_0149
DSC_0149 DSC_0149
DSC_0151
DSC_0151 DSC_0151
DSC_0161
DSC_0161 DSC_0161
Screenshot_6
Screenshot_6 Screenshot_6
Screenshot_8
Screenshot_8 Screenshot_8
Screenshot_11
Screenshot_11 Screenshot_11

Βρίσκεστε εδώ: Home Προγράμματα UNESCO Σχ. Έτος 2016 -2017 Unesco Πιλοτικό πρόγραμμα Κλιματικής Αλλαγής Επιμόρφωση για την κλιματική αλλαγή - ΚΠΕ Λαυρίου